Jeanne Rossen exposeert 4 juli t/m 15 augustus keramiek in De Kijkruit

jeanne_rossen_foto_600
Jeanne Rossen – Keramiek uit plakken

Een kennismaking met klei
“In 1990 wilde ik iets nieuws gaan doen. Ik ging kijken bij een Vrije Academie en bedacht dat ik klei aan mijn handen vies vond en vroeg me af waarom dat eigenlijk zo was voor mij. Ik vond het een uitdaging om dat te onderzoeken en koos voor een kennismaking met klei. Ik vond het vrijwel direct leuk om met klei te werken en het was uiteindelijk helemaal niet vies.

Het eerste werkstuk
Toen mijn eerste werkstuk gebakken was vond ik dit werkstuk maar niks en liet weten dat ik het weg zou gooien. Daar dacht de docente keramiek – kunstenares Wilma Selten – heel anders over. Ik heb het geglazuurd en na ’t bakken vond ik het net als de anderen, prachtig. Zo werd ik enthousiast om door te gaan. Tot mijn spijt moest ik na dat jaar door gezondheidsproblemen stoppen met deze hobby.

Een tweede start
In 2005 ben ik opnieuw met keramiek begonnen op een andere Vrije Academie waar Wilma Selten ook docent was. Deze accommodatie was rolstoeltoegankelijk. Hier werd 1 keer per jaar een opdracht gegeven die je vrij naar eigen interpretatie kon uitvoeren. Dat vond ik inspirerend en spannend. Menig jaar dat ik zo iets begon, werd de rest van dat jaar ingevuld met afgeleide en voortgezette werkstukken van deze vrije interpretatie.

Diverse technieken 
Ik leerde diverse technieken, waaronder met twee kleuren klei werken, met oxides werken en klei kleuren met pigment. Glazuren gebeurde niet zo veel, omdat ik hier hulp bij nodig had. Ook even een paar keer raku gestookt. En de laatste nieuwe kennismaking was werken met porselein.

Werken met klei is heerlijk
Het werken met klei is heerlijk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar met mijn beperkingen en hindernissen moeten soms keuzes gemaakt worden en daarom ben ik in 2012 gestopt met keramiek. Ik had nog graag door willen gaan en geniet nog steeds van de resultaten, maar nu op foto. Dat is minder pijnlijk dan een huis vol werkstukken die mij doen verlangen naar meer maken. Het was fijn. En nu… andere activiteiten ondernemen samen met mijn man. Ook fijn.”

De opbrengst van de verkoop van haar werkstukken gaan voor de helft naar de Kunstkring en voor de andere helft naar het Leger des Heils.


Logo De<br /><br /><br /><br /> Kijkruit

Algehele informatie Werkgroep De Kijkruit:
Anneke van Huystee,
Dorpstraat 56, 6691AZ Gendt
Tel. 0481-421156. Mail: a.huystee@planet.nl
Expositieadres ( raammanifestatie )
Dorpstraat 21b Gendt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s